Kodėl išskirtiniai konditerijos ir šokolado gaminiai

IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS CUKRINĖS KONDITERIJOS IR ŠOKOLADO GAMINIAI

 

Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminiai gaminami laikantis įprastinei gamybai keliamų reikalavimų bei papildomų reikalavimų, kurie išdėstyti iškskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikacijoje.

 

Kontroliuojami kriterijai

Įprastiniai cukrinės konditerijos ir šokolado gaminiai

Išskirtinės kokybės cukrinės konditerijos ir šokolado gaminiai

Gamybos žaliavos

Į šokolado produktus gali būti pridedama kitų nei kakavos sviestas augalinės kilmės riebalų. Jų kiekis bendrojoje produkto masėje negali būti didesnis kaip 5 proc.

 

Šokolade naudojamas natūraluskakavos sviestas. Jis negali būti pakeistas kitais augaliniais riebalais.

Gamybos vietos reikalavimai

Nereglamentuota

Visi gamybos etapai, išskyrus šokolado gamybą, vyksta Lietuvoje.

Gamybai naudojamos sude-

damosios dalys

Atitinkančios privalomuosius teisės aktų reikalavimus.

Gamybai naudojamos tik natūralios, vietinės gamybos sudedamosios dalys, išskyrus atvejus, kai jos neauginamos ar negaminamos Lietuvoje.

Įdarų gamybai naudojami tik išauginti, apdoroti ar perdirbti Išskirtinės kokybės vaisiai, uogos ar daržovės, sertifikuoti pagal vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijos reikalavimus.

Maisto priedų naudojimas

Gali būti naudojami HN 53 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ nurodyti maisto priedai, neviršijant nurodytų jų kiekių.

Jei yra būtinybė, naudojami tik natūralios kilmės maisto priedai ir tai pagrindžiama dokumentais.

Genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas

Nereglamentuojama

Draudžiama naudoti žaliavas gautas iš genetiškai modifikuotų organizmų arba kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų.

Tinkamumo vartoti terminas

Nustatytas gamintojų, vadovaujantis mikrobiologinių tyrimų rezultatais.

1/5 trumpesnis nei įprastinėmis sąlygomis pagamintų tos pačios grupės produktų.

Energinė vertė/maistingumas

Nereglamentuota

Šokolade ar cukrinės konditerijos kepiniuose priklausomai nuo jų kategorijos ir receptūros:

-         Vietoje cukraus naudojamas IKP medus ( ne mažiau kaip 5 proc. skaičiuojant nuo produktų masės);

-         aromatui suteikti naudojami džiovinti augalai arba jų ekstraktai;

-         naudojami vaisiai, daržovės ir (arba) aromatiniai augalai, kurių sudėtyje gausu vitaminų ir (arba) antioksidantų (aktinidijos, šaltalankiai, braškės, juodieji serbentai, moliūgai ir kt.).

-         įdarai gaminami žaliavas liofilizuojant ir taip išsaugant natūralumą, biologiškai aktyvias medžiagas bei specifinę tekstūrą.

Aplinkos tausojimas

Gamintojai laikosi privalomųjų aplinkos apsaugos reikalavimų.

Gamintojai laikosi privalomųjų aplinkos apsaugos reikalavimų.

Biologiškai nesuyrančios gamybinės atliekos rūšiuojamos ir atiduodamos perdirbti.